Planking, czyli grillowanie na deskach

Planking to wyjątkowy sposób na grillowanie, który polega na wykorzystywaniu desek np. z drzewa klonowego lub cedrowego podczas przyrządzania potraw na grillu. Przeczytaj nasz tekst, by dowiedzieć się, jak z nich korzystać.

Grillowanie na drewnianych deskach pozwala uzyskać daniom wyjątkowy, głęboki aromat, który będzie się różnił w zależności od użytego rodzaju drewna. Dym, który unosi się z deski umieszczonej bezpośrednio nad palnikiem sprawia, że nasza potrawa z grilla nabiera niesamowitego smaku wędzonego drewna. Twoi goście będą zaskoczeni i zachwyceni, gdy zdecydujesz się przyrządzić swoje danie z grilla w ten nietypowy sposób. 

Cedrowa deska do grillowania

Jak zatem używać desek do grillowania? Takie deski znajdziesz oczywiście w ofercie marki Broil King. Na początku należy namoczyć je w wodzie przez ok. 30 minut, a następnie dokładnie osuszyć ręcznikiem kuchennym. Potem trzeba rozgrzać grilla w pozycji POW-R-ZONE przez mniej więcej 10 minut. 

Deski należy pokryć np. olejem lub oliwą po stronie, na której będzie znajdować się jedzenie i umieścić na nich ulubioną rybę, mięso czy też ser. Tak przygotowaną deskę kładziemy bezpośrednio na ruszcie i zmniejszamy wielkość płomienia na MEDIUM-LOW. Grillujemy następnie swoją potrawę tyle czasu, ile tego wymaga.

Jaką deskę wybrać do poszczególnych dań? Klonowa dostarczy wyjątkowy, intensywny aromat, który szczególnie dobrze komponuje się z czerwonym mięsem. Cedrowa natomiast doskonale nada się do przygotowania ryb (np. łososia) lub drobiu, którym nada delikatnego, niedominującego aromatu. Deski świetnie sprawdzają się też do grillowania wspomnianych serów np. pleśniowych.

Z takiej deski można również serwować bezpośrednio dania na stół, co robi niesamowite wrażenie na gościach. Szczególnie sprawdza się to w przypadku ryb, które są delikatne, a serwowane w ten sposób nie rozpadają się i wyglądają niezwykle apetycznie. 

Użycie deski eliminuje też korzystanie z folii aluminiowej, która nie jest dobra dla naszego zdrowia. Marka Broil King posiada w swojej ofercie zarówno deski cedrowe, jak i klonowe w różnych rozmiarach, które możesz dopasować w zależności od tego, co planujesz grillować. Co ważne, można używać je wielokrotnie – gdy deska całkowicie wystygnie, należy umyć ją pod bieżącą wodą za pomocą gąbki lub szorstkiej szczotki. Nie należy używać ponownie deski dopiero wtedy, gdy będzie zwęglona w powyżej 50%. 

Uwaga! Zmieniliśmy lokalizację naszego sklepu na ulicę Poznańską 10 w Słupsku (obok sklepu Wurth). Zapraszamy!